Poliaci si spomínajú na zosnulého prezidenta Kaczynského

10.04.2013 Celý región

Varšava 10. apríla (TASR) - Poľsko si dnes pripomína tretie výročie havárie lietadla s vládnou delegáciou pri ruskom Smolensku, ktorá si vyžiadala 96 obetí vrátane vtedajšieho prezidenta Lecha Kaczynského.

Krajina si leteckú tragédiu pripomína množstvom spomienkových podujatí v hlavnom meste, ako i v mnohých ďalších častiach krajiny. Podujatia, ako napísala agentúra AP, odhaľujú, ako veľmi je poľská spoločnosť rozdelená v názoroch na vývoj po tejto národnej katastrofe.

Premiér Donald Tusk si obete tragédie uctil na vojenskom cintoríne vo Varšave, kde po položení venca povedal, že verí v príchod dňa, keď "toto smutné a tragické výročie udalosti v Smolensku nebude už viac Poliakov rozdeľovať".

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a brat-dvojča zosnulého prezidenta Jaroslav Kaczynski v súvislosti s nehodou podporuje tvrdenia, že išlo o vraždu a jeho stúpenci v tomto kontexte spomínajú mená súčasného ruského premiéra Vladimira Putina a poľských vládnucich predstaviteľov.

Poľské i ruské vyšetrovanie havárie potvrdilo, že išlo o nehodu.
 
 
 

Vyberte región